Динозаври

В новій роботі групи вчених з Корнеллського університету (США), які також належать до науковців NASA, стверджується, що справжній “Світ Юрського періоду” може існувати в наш час, але на іншій планеті. За висновками, види, схожі на земних динозаврів, можуть населяти космічні тіла, що знаходяться далеко від Землі, і люди у наш час можуть виявити їх.

“Світловий слід сучасної Землі був нашим шаблоном для визначення потенційно обитаваних планет, але був час, коли цей слід був ще більш виразним, він краще показував ознаки життя”, – сказала австрійська астрономка Ліза Кальтенеггер, автор дослідження, не уточнюючи, про які саме планети йдеться.

Зазначається, що в епоху динозаврів рівень кисню на Землі був вищим, близько 30%, що сприяло розвитку цих істот. Сьогодні цей показник становить лише 21%. Дослідники стверджують, що високий рівень кисню може стати ключем у розгадуванні загадки існування життя на далеких планетах. Спеціальні телескопи мають допомогти виявити умови, подібні до тих, що зустрічалися динозаврам мільйони років тому.

Якщо планета перебуває на стадії фанерозою, то ймовірність того, що вона може бути місцем проживання великих і складних форм життя, дуже велика. “Фанерозой – це лише останні 12% або близько того історії Землі, але він охоплює майже весь час, коли життя було складнішим, ніж прості мікроби чи губки”, – розповіла професор Корнеллського університету Ребекка Пейн.

За словами вчених, пошук планет із вищим рівнем кисню може призвести до відкриття цікавих форм життя, включаючи динозаврів.