a woman is overwhelmed with the large selection in a supermarket when shopping.

Через інфляцію та зростання цін багато чехів віддають перевагу покупкам в сусідніх країнах, де продукти коштують значно менше. Інфляція та постійне підвищення цін змушують чехів робити покупки за кордоном, особливо в Польщі. Ціни в магазинах тут на 30% нижчі не лише на продукти харчування, фрукти та овочі, але і на дорогі товари, такі як одяг, електроніка та навіть меблі.

Підвищення цін в Чехії пояснюють пандемією COVID-19 і війною в Україні, через яку подорожчали енергоносії. Навіть при зменшенні інфляції з майже 30% до 14,3%, вона залишається однією з найвищих в Європі. За словами офіційного представника найбільшого банку Чехії Česká spořitelna, Філіпа Хрубого, держава втратить приблизно 3 мільярди чеських крон через витрати на продукти в Польщі у цьому році:

“Можна припустити, що якщо витрати в Польщі залишаться на колишньому рівні, чеська держава втратить близько 3 мільярдів чеських крон у вигляді сплати ПДВ її громадянами в Польщі у цьому році.”

Стійкість чеської крони також сприяє покупкам за кордоном. Чехи все частіше їздять за основними продуктами харчування та іншими товарами в сусідні країни, такі як Німеччина, Австрія і Словаччина.

Інфляція в Чехії знижується повільно. Тому ціни залишаються на тому ж рівні або навіть трохи зростають. Таким чином, на польському кордоні, вони все ще матимуть достатньо чеських клієнтів.