Джон Кірбі

Координатор Ради національної безпеки Білого дому, Джон Кірбі, повідомив, що російські командири стріляють у солдат, які відмовляються виконувати накази, а також загрожують стратою цілим військовим підрозділам, якщо вони спробують відступити. Кірбі стверджує, що Росія продовжує демонструвати байдужість до життя своїх солдатів, і США вважають, що кількість втрат серед військових за останній час нараховує тисячі, при цьому “деякі з них – за наказом їхніх власних керівників”.

Представник Білого дому також зауважив, що мобілізовані сили Росії все ще недостатньо підготовлені, погано забезпечені та не готові до бойових дій, “як це було під час невдалого зимового наступу минулого року”. Кірбі зауважив, що російські війська, вочевидь, використовують тактику “людської хвилі”, просто запускаючи до бою маси цих погано підготовлених солдатів. Вони діють без належного спорядження, без керівництва, без ресурсів та без підтримки.

Високопоставлений представник Білого дому заявив, що новий російський наступ щодо декількох напрямків, включаючи райони Авдіївки, Лиману і Куп’янська, “не був несподіваним”. Він наголосив: “Ми попереджували, що президент Путін і надалі прагне заволодіти Україною, і ми працюємо над тим, щоб Україна мала необхідні засоби для захисту своєї території”. Кірбі також нагадав, що США оголосили про новий пакет допомоги в галузі безпеки, який включає засоби ППО, протитанкові ракети “Джавелін”, артилерійські боєприпаси та мобільну артилерійську ракетну систему HIMARS. “Поки використовуючи всі ці можливості, українці змогли стримати цей наступ, успішно відбивши російські танкові колони, які натискали на Авдіївку”, – підкреслив представник Білого дому.

За словами Кірбі, 11 жовтня Росія значних втрат під час цього наступу, включаючи не менше 125 одиниць бронетехніки та понад батальйон техніки в районі Авдіївки. Проте він зауважив, що США очікують нових російських атак. “Це динамічний конфлікт, і ми повинні пам’ятати, що Росія все ще зберігає певний наступальний потенціал і, можливо, здатна досягти деяких тактичних успіхів у найближчі місяці”, – визнав представник Білого дому.