експорт авто з Грузії

В Грузії набула чинності заборона на експорт і реекспорт автомобілів з країн ЄС до Росії та Білорусі. Про це повідомляє “Ехо Кавказа“. З 26 вересня в Грузії заборонено експортувати та реекспортувати до Росії та Білорусі автомобілі з країн Європейського Союзу, передає eurointegration.com.ua.

Це обмеження передбачалося 11-им пакетом санкцій ЄС, який був затверджений ще в червні для посилення раніше введених обмежень та боротьби з ухиленням від санкцій.

З 1 серпня набула чинності заборона на експорт до Росії та Білорусі автомобілів американського виробництва. Тоді ж Служба доходів Мінфіна Грузії нагадала, що з 26 вересня це стосуватиметься автомобілів з ЄС.

За даними статистичного агентства Грузії, з серпня реекспорт автомобілів до Росії різко зменшився. Якщо в липні з Грузії до Росії реекспортували 1054 автомобілів загальною вартістю понад 13 мільйонів доларів США, то в серпні – лише 85 автомобілів.

За перше півріччя з Грузії до Росії реекспортували 4840 автомобілів загальною вартістю 65,8 мільйона доларів.

Протягом останніх двох років реекспорт автомобілів став однією з найбільших статей експорту Грузії. У 2023 році це склало 1,17 мільярда доларів, майже 33% від усього експорту.