землетрус у ЯпоніїISHIKAWA, Jan. 2, 2024 -- This photo taken on Jan. 2, 2024 shows a road damaged by earthquakes in Hakui, Ishikawa prefecture, Japan. The death toll has risen to 30 after a series of powerful earthquakes hit the area in central Japan and the vicinity, national news agency Kyodo citing local authorities.,Image: 833680631, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Zhang Xiaoyu / Xinhua News Agency / Forum

Влада Японії повідомляє, що внаслідок землетрусу в префектурі Ісікава загинули не менше 30 людей, десятки або сотні отримали різні травми.

Найбільше жертв у місті Вадзіма в префектурі Ісікава.

Інформація про постраждалих уточнюється.

За даними телеканалу NHK, в місті Вадзіма обвалилося понад 50 будівель, також понад 100 споруд частково чи повністю згоріли внаслідок масштабної пожежі, яка спалахнула після землетрусу. Також завдано шкоди населеним пунктам в префектурі Ніігата.

Протягом 1-2 січня 2024 року після потужного землетрусу магнітудою до 7,6 було зафіксовано близько 100 повторних підземних поштовхів магнітудою до 5,7.

Після оголошення загрози цунамі хвилі досягли узбережжя та підіймались вздовж річок, досягаючи висоти 3-5 метрів.

Найсильніший у сучасній історії Японії землетрус, магнітуда якого сягала 9,1, стався 11 березня 2011 року. Землетрус стався на відстані близько 70 км від найближчої точки узбережжя, і цунамі знадобилося від 10 до 30 хвилин, щоб дістатися узбережжя Японії.

Внаслідок повторних поштовхів обвалилась стіна на першому реакторі АЕС “Фукусіма-1“, що призвело до викидів у атмосферу, а на території АЕС сталося сильне радіоактивне забруднення. Жертвами стихії стали приблизно 16 тисяч осіб.