прапор Японії


Японський банк міжнародного співробітництва (JBIC) надасть Чорноморському банку торгівлі та розвитку (ЧБТР) до 150 мільйонів доларів на проєкти відновлення та економічного розвитку України.

Як повідомляє Report із посиланням на “Інтерфакс“, про це повідомила перший віце-прем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко у соцмережах.

“Співпраця між Україною та Японією стає ще ближчою. Під час Токійської конференції з економічного розвитку було підписано 56 документів для поглиблення нашого партнерства та залучення сотень мільйонів доларів США на відновлення України (…) JBIC надасть кредит на 150 мільйонів доларів для підтримки українського приватного сектору через Чорноморський банк торгівлі та розвитку”, – відзначила вона.

Кошти будуть спрямовані на вже схвалені проєкти.

Угода JBIC і ЧБТР дозволить підсилити співпрацю в галузі сільського господарства, переробної промисловості, транспорту та логістики, цифрової інфраструктури та медицини в Україні. Зокрема, особливе значення матимуть проєкти відновлюваної енергетики, відзначила голова Мінекономіки.

Крім того, за словами Свириденко, агентство Nippon Export and Investment Insurance (NEXI) запустило для України нову програму покриття інвестиційних та торговельних ризиків на 1,25 мільярда євро. Вона буде складатися з двох частин: 937,5 мільйонів євро на страхування інвестицій японських компаній (термін – 5 років) та 312,5 мільйонів євро кредиту для експорту японських товарів та послуг (термін – 2 роки).

Очікується, що Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA) виділить приблизно 20 мільйонів доларів українському фонду приватних інвестицій Horizon Capital.