Віктор Орбан

Посли країн Європейського союзу на зустрічі 14 лютого не змогли узгодити новий, 13-й пакет санкцій проти Росії, який планується оголосити до другої річниці російського військового вторгнення в Україну. Нові обмежувальні заходи не було узгоджено через позицію Угорщини. Вона виступила проти обмежень для компаній з Китаю та Індії, які, як стверджується, надають допомогу російському оборонному сектору.

ЄС планує ввести санкції проти майже 200 фізичних і юридичних осіб з Росії, а також трьох компаній з КНР і однієї з Індії. У разі затвердження це буде перший раз, коли підприємства з Китаю та Індії потраплять під санкції Європейського союзу через війну в Україні, вказує FT.

Супротив Угорщини

За словами одного з європейських посадовців, Угорщина не підтримала санкційний пакет через те, що в ньому фігурують китайські компанії. Інший співрозмовник FT назвав зустріч послів “плідним обміном думками”, додавши, що представник Угорщини “попросив трошки більше часу для аналізу пропозицій” щодо санкцій.

Агентство Bloomberg раніше повідомляло, що Європейський союз планує ввести санкції проти компаній з Китаю, Індії, Гонконгу, Сербії, Казахстану, Таїланду, Шрі-Ланки та Туреччини. Мова йде про два десятки підприємств. FT вказує, що в ЄС ще минулого року обговорювали санкції проти китайських компаній, але проти цього виступили кілька країн-членів Євросоюзу.

На початку лютого агентство Reuters повідомляло, що Єврокомісія не буде включати до 13-го пакету санкцій нові заборони на імпорт товарів. Регулятор сподівався, що новий пакет заходів викличе мінімальні суперечки серед членів Євросоюзу та буде прийнятий швидко. Європейські дипломати у розмові з виданням Politico називали 13-й пакет санкцій символічним, оскільки для узгодження “чогось більшого” потрібно більше часу.