авіаносець

В Європейському союзі знову порушено питання створення авіаносця. На цю тему висловився Тьєррі Бретон, комісар Євросоюзу з питань внутрішнього ринку. Під час виступу на конференції з оборони Тьєррі Бретон заявив, що Європейській комісії слід представити європейську програму інвестицій в оборону. Це необхідно для забезпечення зусиль у збільшенні виробництва боєприпасів і ракет, повідомляє gagadget.com.

Крім того, Євросоюзу слід почати обговорювати питання створення авіаносця у зв’язку зі зростанням великої загрози для європейського континенту. У випадку війни більшість військових баз можуть бути зруйновані ракетними обстрілами. Наявність авіаносця дозволить вивести палубну авіацію із-під удару.

Однією з проблем проєкту можуть стати фінанси. Європейський союз має лише два інструменти для фінансування подібних програм. Мова йде про фонди EDIRPA і ASAP. Обидва були створені у відповідь на вторгнення Росії в Україну, проте їхня загальна сума складає менше 1 мільярда доларів.

Тьєррі Бретон вважає, що EDIRPA і ASAP можна об’єднати з Європейським фондом оборони на суму понад 8 мільярдів доларів. Проте навіть за таких умов будівництво авіаносця вимагатиме значних додаткових інвестицій. Щодо європейських компаній, які можуть реалізувати такий проєкт своїми зусиллями, то це лише французька Naval Group і британська Aircraft Carrier Alliance.