прапори України і ЄС

Чиновники ЄС на цьому тижні почнуть розглядати новий план, що дозволяє розблокувати військову допомогу Україні, повідомила газета The Wall Street Journal з посиланням на проєкт плану, представленого 19 січня, пише Bloomberg.

Ініціатива передбачає, що буде створено спеціальний фонд, до якого спрямують 6,5 мільярда євро з Європейського фонду світу, а також будуть у 2024-2027 роках щорічно передавати по п’ять мільярдів євро на рік.

Гроші нового фонду планують використати для компенсації витрат країн ЄС на спільні закупівлі озброєнь для України безпілотників, ракет протиповітряної оборони, а також боєприпасів. Також частину коштів мають намір направити фінансування підготовки українських військових до Євросоюзу.

Якщо ЄС схвалить новий план, то країни-учасниці зможуть повернути до своїх бюджетів понад 20 мільярдів євро із фондів Євросоюзу в обмін на «десятки мільярдів євро» військової допомоги, яку вони нададуть Україні наступні чотири роки, пише WSJ.

Проєкт плану передбачає, що країни ЄС вже у 2024 році зможуть отримати компенсацію за військову допомогу у розмірі 7,5 мільярдів євро. «З огляду на залежність України від зовнішньої підтримки, вибір, зроблений країнами ЄС та партнерами у майбутній період, або дозволить Україні рішуче просунутися вперед, або серйозно підірве її спроможність до опору», — йдеться у проєкті плану, який цитує WSJ. Очікується, що лідери ЄС розглянуть пропозицію на саміті, який заплановано на 1 лютого.