парламент ЄС

Після рішення постійних представників ЄС наприкінці січня, Рада Євросоюзу прийняла правила, які визначають правовий статус надзвичайних прибутків від нерухомості РФ на території об’єднання та зобов’язують зберігати їх на окремих рахунках, повідомляє eurointegration.com.ua.

“Зокрема, Рада вирішила, що центральні депозитарії, які володіють активами Центробанку РФ на суму понад 1 млн євро, повинні окремо враховувати надзвичайні грошові залишки, які накопичуються внаслідок обмежувальних заходів ЄС, а також окремо зберігати відповідні доходи”, – йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Цими доходами від російських активів депозитарії не можуть розпоряджатися, уточнює Рада Євросоюзу. Але наглядові органи в кожній країні за зверненням депозитарія можуть приймати індивідуальні рішення про “вивільнення частини цього чистого прибутку”.

“Це рішення відкриває шлях до прийняття Радою рішення про можливе створення фінансового внеску в бюджет ЄС з цих чистих прибутків для підтримки України та її відновлення та реконструкції на більш пізньому етапі”, – підкреслюють у Раді ЄС.

За офіційними даними, внаслідок санкцій проти Росії на території ЄС, Австралії та країн “Групи семи” було заморожено приблизно 260 мільярдів євро активів Центробанку РФ, при цьому на ЄС припадає понад дві третини суми.