наслідки руйнування Каховської ГЕС

Попри триваюче російське вторгнення, Європейський союз та уряд України розпочали підготовку до відновлення країни після війни. Поставлена мета – зробити її привабливішою, чистішою та зеленішою після завершення бойових дій. Для обговорення необхідних заходів у Вільнюсі зібралися представники зацікавлених сторін – Європейської комісії, України та бізнес-середовища. Вони заявили, що після завершення війни плани відновлення мають бути готові.

Російський наступ сильно вплинув на природу України: наприклад, руйнування Каховської дамби спричинило найгіршу техногенну екологічну катастрофу з часів аварії на Чорнобильській АЕС.

“У нас є унікальна можливість покращити країну та зробити її екологічно чистішою після відновлення. Щодо зруйнованих міст ми говоримо про стійке планування нових міст і застосовуємо найсучасніші знання. Мене дуже радує бачити так багато архітекторів з Європи, які приділяють цьому час. Ми говоримо про зруйновані громадські будівлі, які повинні стати енергоефективними та живитися від відновлювальних джерел енергії”, – заявив Єврокомісар з екологічного впливу Віргиніюс Сінкявічюс.

Україна наразі є найбільш замінованою країною Європи. Приблизно 34 види флори та фауни зникли через бойові дії, ліси серйозно постраждали. Однак головною метою є не лише відновлення природи, а й створення післявоєнної економіки, яка не сприятиме змінам клімату.

Для цього Україні потрібно перетворити свою енергетичну мережу і перебудувати громадські та житлові будівлі так, щоб вони економили тепло, світло і газ. Участь у відновленні України є дуже привабливою для багатьох європейських компаній, які вже висловили свою зацікавленість. В дискусіях беруть участь представники будівельної галузі, компаній з управління водними ресурсами та відходами.

“Ми говоримо не просто про міжнародну підтримку та участь у відновленні чогось. Ми говоримо про вкладення в майбутнє. Перш за все нам потрібне співробітництво з інвесторами у створенні нових потужностей, використанні нових технологій, будівництві нових підприємств з використанням найкращих матеріалів і способів, передбачених діючим європейським законодавством” – зазначив міністр охорони навколишнього середовища та природних ресурсів України Руслан Стрелець.

За думкою Єврокомісії, відновлення України вимагатиме величезних витрат, які повинна буде сплатити Росія. Для цього можуть бути використані відсотки з заморожених у ЄС російських активів. Учасники дискусій у Вільнюсі вважають ще однією метою – переконати 6 млн українців, які зараз живуть в Європі, повернутися на батьківщину та внести свій внесок у її відновлення.