кава

Сотні тисяч тонн кави та какао, які зберігаються на складах ЄС, можуть бути знищені через закон про боротьбу з вирубкою лісів, повідомляє Financial Times.

Це стосується закону, який набрав чинності у червні. Він забороняє продаж у межах ЄС кави, какао, пальмової олії та каучуку, що походять з зон вирубки. Продукція, що була виготовлена та доставлена на склади ЄС під час перехідного періоду — до грудня 2024 року, може не відповідати цьому закону та буде знищена, попередила Лондонська біржа ICE, де торгують ф’ючерсами на каву та какао, а також Міжнародний торговельний центр (агентство ООН та ВТО).

Виконавчий директор Міжнародного торговельного центру Памела Коук-Гамільтон зауважила, що якщо товар надійде на ринок під час перехідного періоду, його не знищать. Проте якщо він залишиться на складах та буде запланований до поставки після завершення цього строку — його знищать.

ICE закликала Брюссель та владу країн ЄС надати чіткі вказівки, попередивши, що інакше можуть виникнути неполадки, що вплинуть на споживачів.