Neuralink

Нейротехнологічна компанія Neuralink Ілона Маска розпочала набір добровольців для клінічних випробувань імплантів в мозок, за допомогою яких можна, зокрема, керувати протезами.

“Ми раді повідомити, що розпочато набір учасників для нашого першого клінічного дослідження на людях!” – повідомила компанія на сторінці в соціальній мережі X (раніше Twitter).

На сайті компанії зазначається, що взяти участь в програмі можуть люди з квадріплегією через травму шийного відділу спинного мозку або бічним аміотрофічним склерозом.

Стартап Neuralink був створений Маском у липні 2016 року і займається розробкою чіпів, які в майбутньому можна буде вживляти в людський мозок. Бізнесмен вважає, що подібні нейроінтерфейси дозволять людині стати кіборгом, здатним протистояти штучному інтелекту, а також допоможуть людям навчитися безпосередньо керувати комп’ютером за допомогою сили думки. 25 травня 2023 року компанія повідомила, що отримала дозвіл від Управління з контролю якості харчових продуктів і лікарських засобів Міністерства охорони здоров’я США на проведення клінічних випробувань на людині.