прем'єр Індії Моді та президент РФ Путін

Для цього РФ використовує рупії, отримані від продажу нафти. Росія також розглядає можливість будівництва в цій країні підприємств, щоб отримувати компоненти для потреб свого ВПК, пише Financial Times, посилаючись на дані з листування російських чиновників.

Як стверджує видання, Міністерство промисловості та торгівлі Росії в жовтні 2022 року, тобто через вісім місяців після початку повномасштабного вторгнення в Україну, розробило план створення секретного каналу для отримання необхідної для військових потреб електроніки в обхід західних санкцій. Індія розглядалася як альтернативний ринок для отримання найважливіших товарів, «раніше постачених з недружніх країн». План передбачав, що на закупівлі буде витрачено 82 млрд рупій ($1 млрд) з резервів, накопичених від продажу нафти в Індію.

Йдеться про імпорт технологій подвійного призначення, які підпадають під експортний контроль у західних країнах. Крім того, Москва планувала інвестувати в російсько-індійські підприємства з розробки та виробництва електроніки.

Якою мірою Росії вдалося реалізувати свій план, неясно, пише FT, однак зазначає, що детальні дані про товарообіг з Індією свідчать про те, що він зріс у конкретних категоріях товарів, згаданих у секретному листуванні.

У липні індійський прем’єр-міністр Нарендра Моді приїхав до Москви та зустрівся з Володимиром Путіним. Як повідомили у МЗС Індії, вони домовилися збільшити товарообіг між країнами в півтора раза — з $65 млрд до $100 млрд до 2030 року.