плакат

Цього літа на вулицях італійських міст з’явилися сотні плакатів із гаслом: “Росія нам не ворог” та зображенням рукостискання в кольорах італійського та російського прапорів. Про це йдеться в публікації CNN, повідомляє eurointegration.com.ua.

На деяких плакатах також було написано: “Досить грошей на зброю для України та Ізраїлю. Ми хочемо миру. Ми відкидаємо війну”.

Відповідальність за розміщення плакатів взяла на себе група Sovranità Popolare.

За її словами, плакати, які вперше з’явилися на півночі Італії в червні, а потім їх помітили у Вероні, Модені, Пармі, Пізі та кількох містах південної області Калабрія, були оплачені асоціаціями, створеними на знак протесту проти закриття магазинів у країні.

Посольство України в Римі відреагувало на ситуацію: “Ми глибоко стурбовані нахабністю російської пропаганди у Вічному місті”, – йдеться в повідомленні посольства в соціальній мережі X (Twitter).

Як зазначає телеканал, офіційна реакція на плакати була різною в різних регіонах. У деяких місцях плакати зняли місцеві влади, тоді як в інших дозволили їм залишитися до завершення терміну оплати.

У Римі мерія була незадоволена плакатами, оскільки на них було використано як назву міста, так і його офіційний символ. Вона наказала місцевій поліції та рекламній компанії, яка володіє білбордами в Римі, зняти всі плакати.

Зі свого боку, група Sovranità Popolare напередодні опублікувала статтю, в якій взяла на себе відповідальність за кампанію та процитувала статтю 11 італійської конституції, в якій йдеться про те, що “Італія відкидає війну як інструмент агресії проти свободи інших народів і як засіб вирішення міжнародних спорів”.

Група стверджує, що з моменту вторгнення Росії в Україну “політики, лідери, партії, уряд, підтримувані союзницькою та загальною пресою, повільно нагнітають страх перед тим, що ворог наближається до вторгнення в Європу”.

“Протягом двох років італійські підбурювачі війни розпалювали русофобію, ненависть до російського народу, культури та мистецтва”, – заявили в Sovranità Popolare.

Італійське законодавство не вимагає, щоб зміст плакатів затверджували міста чи регіони, але компанії, що володіють рекламними площами, повинні дотримуватися правил, які забороняють підтримку фашизму або інших крайніх поглядів, повідомив CNN представник головного органу Італії з управління засобами масової інформації.