швидка допомога

Ізраїльська спецслужба «Моссад» за кілька місяців до вибухів встановила невелику кількість вибухівки у 5000 пейджерів, замовлених ліванським угрупованням «Хезболла».

Про це повідомляє Reuters із посиланням на власні джерела.

Декілька співрозмовників агентства зазначили, що змова готувалася впродовж багатьох місяців.

Високопосадовець ліванської служби безпеки повідомив, що угруповання замовило 5000 пейджерів у тайванської компанії Gold Apollo, які були ввезені в Ліван навесні.

Ліванські співрозмовники також надали фото моделі пейджера AP924, який приймає і відображає текстові повідомлення, але не може здійснювати дзвінки.

Члени «Хезболли» використовували ці пейджери для зв’язку, щоб уникнути відстеження з боку Ізраїлю. Однак «Моссад» модифікував ці пристрої на етапі виробництва.

«Вибуховий пристрій був вмонтований у плату, яка отримує код. Це дуже важко виявити навіть за допомогою сканерів», — зазначили джерела.

Згідно з інформацією, 3000 пейджерів вибухнули після отримання спеціального закодованого повідомлення, яке активувало вибухівку. У кожному пейджері було близько трьох грамів вибухівки, яка залишалася непоміченою «Хезболлою» впродовж кількох місяців.

Що сталося під час вибухів пейджерів? Масштабні вибухи сталися майже одночасно по всьому Лівану та в деяких районах Сирії. Щонайменше вісім людей загинули, включаючи членів «Хезболли», і понад 2700 осіб отримали поранення.

Лідер «Хезболли» Хасан Насралла раніше застерігав членів угруповання не користуватися мобільними телефонами через ризик відстеження. Після вибухів представник угруповання заявив, що це була «операція безпеки», спрямована проти пристроїв, і звинуватив у цьому Ізраїль, припускаючи, що вибухнули літієві батареї.

Офіційний Бейрут також підозрює Ізраїль у причетності до атаки. Міністр інформації Лівану Зіад Макарі засудив «ізраїльську агресію» після вибухів пейджерів.