Тунелі ХАМАСу у секторі Гази

З початку ескалації конфлікту на Близькому Сході ізраїльські військові знищили у секторі Газа понад 130 підземних тунелів, які належали терористичній групі ХАМАС, повідомила Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) 8 листопада.

На опублікованих на офіційному сайті ЦАХАЛ відео показано, як важка техніка руйнує входи до тунельних шахт, які, за словами військових, бойовики ХАМАС використовують для укриття та утримання заручників. В заяві ізраїльської армії відзначається, що запаси питної води та кисню у тунелях свідчать про заплановане тривале перебування в них, передає dw.com.

Військовий експерт Харель Хорев з Тель-Авівського університету заявив, що тунелі ХАМАС простягаються на десятки кілометрів під землею. “Там розташовані командні пункти, пункти управління та зв’язку, а також майданчики для запуску ракет”, – відзначив він у бесіді з CNN.

Деякі підземні укриття бойовиків забетоновані зсередини та постачаються електрикою. Входи до них можуть розташовуватися в житлових будинках чи мечетях. В середньому їх висота складає два метри, ширина – один метр, але є і тунелі, адаптовані для руху автомобілів, підкреслив експерт.