чашка кави

За даними Journal of Caffeine Research, кофеїн вважається “найпоширенішою психоактивною речовиною у світі”, демонструючи ті ж властивості, що й класичні збудники, такі як амфетамін і кокаїн. Він спричиняє залежність і може викликати симптоми абстиненції, якщо люди регулярно його вживають, а потім припиняють, повідомляє focus.ua.

Ця інформація може збити з пантелику тих, хто любить розпочинати свій день з кількох кружок гарячої кави. Проте дослідження показують, що помірне споживання кофеїну має певні користі для здоров’я.

Яка норма кави на день?

За даними Управління контролю якості харчових продуктів і лікарських засобів США, безпечно споживати приблизно 400 міліграмів кофеїну на день. Це приблизно чотири-п’ять чашок кави.

Проте варто враховувати, що кожен має різний рівень толерантності до кофеїну, тому максимальна кількість для деяких людей може бути значно нижче рекомендованої. Крім того, вагітним і жінкам, які годують грудьми, рекомендується проконсультуватися з лікарем перед вживанням кофеїну.

Дослідження показують, що помірне споживання кави має багато переваг для здоров’я. Споживання двох-трьох чашок кави на день пов’язують з меншим ризиком серцевих захворювань і смерті від серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби серця та інсульту.

Споживання кави також було пов’язане зі зниженням ризику хвороби Паркінсона, цукрового діабету 2 типу та ряду захворювань печінки. Дослідження також свідчать, що регулярне споживання кави сприяє зниженню артеріального тиску.

Проте будьте обережні, оскільки позначка “без кофеїну” може бути обманливою. Він все ще містить певну кількість кофеїну, а також може містити деякі канцерогени, які використовуються для обробки.

Що буде, якщо випити багато кави на день:

  • безсоння;
  • тремор;
  • тривога;
  • прискорене серцебиття;
  • порушення шлунково-кишкового тракту;
  • нудота ;
  • головний біль;
  • відчуття нещастя (дисфорія).

При цьому люди, які раптово припиняють споживання кофеїну, можуть відчувати симптоми відмови, такі як головний біль, тривога і нервозність.