Site icon Hetman News

Вчені відкрили раптовий побічний ефект вживання кави: виснажує обсяг нашого мозку

чашки кави

Нещодавнє дослідження вчених показало, що кофеїн може погіршувати негативний вплив хронічного недосипання на сіру речовину нашого мозку. Дослідники виявили, що у людей, які вживали кофеїн у періоди обмеженого сну, спостерігалося більш виражене зменшення об’єму сірої речовини порівняно з тими, хто утримувався від нього, пише focus.ua.

Кофеїн всесвітньо визнаний мільйонами людей за свою здатність підвищувати бадьорість і пом’якшувати когнітивні порушення, викликані нестачею сну. Попри його переваги, як гостра втрата сну, так і регулярне вживання кофеїну були пов’язані зі зменшенням об’єму сірої речовини — найважливішого компонента мозку, відповідального за обробку інформації та регуляцію наших когнітивних функцій.

Дослідження, проведене під керівництвом Ю-Шіуань Лін з Університетської психіатричної клініки Базеля та опубліковане в журналі Scientific Reports, було натхненне попередніми науковими роботами, що свідчать про вплив кофеїну на наш мозок. У науковій роботі, проведеній у дослідницькому центрі Німецького аерокосмічного центру в Кельні, взяли участь 36 здорових дорослих людей з низьким звичним споживанням кофеїну.

Учасники були поділені на дві групи: одна отримувала каву, що містить кофеїн, а інша — каву без кофеїну. Протягом дев’яти днів, включаючи періоди хронічного обмеження сну, дослідники вимірювали зміни об’єму їхньої сірої речовини за допомогою МРТ та ПЕТ-сканування. Вони виявили, що хронічне обмеження сну призводить до значних змін його об’єму, на які також впливає вживання кофеїну.

В учасників, які не вживали кофеїн під час обмеження сну, навпаки, спостерігалося збільшення об’єму сірої речовини в кількох областях мозку, що вказує на потенційну компенсаторну реакцію організму на втрату сну.

На ступінь цих змін також впливали індивідуальні відмінності у наявності аденозинових рецепторів: нижчий рівень рецепторів корелював із більшим зменшенням об’єму сірої речовини.

Дослідження розкрило вченим складний взаємозв’язок між сном, кофеїном та структурою нашого мозку, де вживання кофеїну може перешкоджати його механізмам пластичності, що активуються при втраті сну. Однак у дослідження є обмеження, включаючи невеликий розмір вибірки та специфічність генетичних профілів учасників, пов’язаних із метаболізмом кофеїну. У майбутніх дослідженнях автори сподіваються використовувати ПЕТ-сканування зі специфічними маркерами, щоб глибше зрозуміти механізми, що лежать в основі цих змін сірої речовини, однак зворотний бік впливу кави на нас вже виявлено і покладе початок багатьом майбутнім науковим роботам, вважають вони.

Exit mobile version