бензоколонка

Росія попросила Казахстан бути готовим поставити їй 100 тисяч тонн бензину в разі дефіциту, який поглиблюється атаками українських безпілотників та порушеннями в постачаннях. Один з джерел повідомив, що угода щодо використання казахстанських запасів для Росії вже узгоджена, передає bbc.com.

За словами джерел, Москва попросила Казахстан створити аварійний резерв в 100 000 метричних тонн бензину, готового до поставок до Росії.

Міністерства енергетики Росії та Казахстану поки що не відповіли на запити Reuters щодо коментарів.

Сусідня Білорусь вже погодилась допомогти Росії з поставками бензину, повідомляє агентство.

З початку року збільшилась інтенсивність атак українських безпілотників на російські нафтоочисні заводи та нафтові бази. Виробництво бензину в Росії впало, а ціни на нього почали зростати.

Поки влада заявляє, що ситуація на внутрішніх ринках пального стабільна, а запаси достатньо великі.

Однак, Москва ввела заборону на експорт бензину на шість місяців з 1 березня, щоб уникнути гострого дефіциту пального, хоча вона не поширюється на очолюваний Москвою Євразійський економічний союз, включаючи Казахстан, а також на деякі країни, такі як Монголія, з якими вона уклала урядові угоди про поставки пального.

Однак, за словами трейдерів, заборона може бути розширена, якщо ситуація в Росії погіршиться.

На минулому тижні Орський нафтоочисний завод на Уралі припинив виробництво через широкомасштабні повені, які також зачепили Казахстан.

Казахстан також обмежив експорт пального до кінця року, за винятком гуманітарних цілей.