військова техніка

Темпи російських наступальних операцій на півночі Харківської області за останню добу сповільнилися, пише у своєму останньому зведенні Американський інститут вивчення війни (ISW). Характер наступальної активності російських військ відповідає оцінці, згідно з якою пріоритетом для росіян є створення буферної зони в районі кордону, а не глибше проникнення в Харківську область, передає bbc.com.

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив у вівторок, що ситуація в Харківській області почала стабілізуватися після розгортання додаткових українських підрозділів та початку оборонних дій з їх боку.

Джерела з обох сторін також повідомляли, що російські війська використовують нову тактику — застосовують невеликі штурмові групи (не більше п’яти осіб) для проникнення на українські позиції, після чого об’єднуються з іншими невеликими групами в більші ударні групи.

Однак використання невеликих штурмових груп може призвести до значних втрат і сповільнення загальних темпів наступальної операції, пише ISW.

Начальник Генштабу ЗСУ Анатолій Баргілевич припустив, що лише за останню добу російські війська зазнали на цьому напрямку втрат до 1 740 солдатів. ISW зауважує, що не може підтвердити цю цифру незалежно, але припущений рівень втрат може відповідати загальному зниженню темпів наступальних операцій, яке спостерігалося 14 травня.

Якщо темпи наступу залишаться відносно низькими, російські сили, ймовірно, сконцентруються на закріпленні нових позицій та створенні буферної зони в прикордонному районі, а не на продовженні наступу в область, заключають експерти.