жінка із пляшками води

Про це йдеться у звіті Європейської кліматичної служби “Коперник” (Copernicus). Червень видався аномально спекотним і поповнив 12-місячну серію, коли у світі було на 1,5 градуса Цельсія тепліше, ніж у доіндустріальний період. “Це серйозне попередження про те, що ми наближаємося до межі, встановленої Паризькою угодою, – сказав старший кліматолог Copernicus Ніколя Жюльєн, – і продовжив: Глобальна температура продовжує зростати. Причому швидкими темпами”.

Позначка в 1,5 С важлива, оскільки це допустима межа потепління, про яку у 2015 році домовилися майже всі країни світу на Конференції з питань клімату в Парижі. Втім, наш співрозмовник і інші вчені стверджують, що цей поріг буде подоланий, коли спека триватиме протягом 20 або 30 років.

За словами експертів, рекордна спека, яка триває понад рік на Землі, може скоро закінчитися, але кліматичний хаос, що виник через неї, просто так не зникне, повідомляє euronews.com.

Червень 2024 року – у трійці найспекотніших в історії

За даними Copernicus, середня температура в червні становила 16,66 градуса Цельсія. Це на 0,14 градуса вище, ніж рік тому, і на 0,67 – більше середнього показника для цього місяця за останні 30 років.

Червень 2024-го увійшов до трійки найспекотніших місяців за всю історію спостережень, які ведуться з 1940 року, поступившись тільки липню та серпню минулого року.

За словами Жюльєна, справа не стільки в самих рекордах, скільки у відриві, з яким вони встановлюються всі останні 13 місяців.

Про наслідки розмірковує кліматолог з Техаського університету A&M Ендрю Десслер, який не брав участі у складанні звіту: “Для багатих людей це дорога незручність. Для бідних – це страждання. Кількість засобів, які потрібно мати, щоб відчувати лише незручності, буде зростати доти, доки більшість людей не почне відчувати страждання”.

Як результат – погодні аномалії

Період перевищення порогового рівня температури в 1,5 градуса ще не настільки тривалий, а “ми вже бачимо наслідки зміни клімату у вигляді екстремальних погодних явищ”, – говорить Жюльєн, маючи на увазі частіші та масштабніші повені, урагани, посухи та теплові хвилі.

За даними Copernicus, червнева спека особливо сильно вдарила по південно-східній Європі, Туреччині, східній частині Канади, західній частині США і Мексики, Бразилії, північній Сибірі, Близькому Сходу, Північній Африці та західній Антарктиді. Минулого місяця до лікарень Пакистану, де стовпчик термометра піднявся до позначки в +47, потрапили тисячі людей з тепловим ударом.

Червень також став 15-м місяцем поспіль, коли температура у світовому океані, який становить понад дві третини поверхні Землі, досягла максимальних значень.

За словами Жюльєна та інших метеорологів, це пов’язано здебільшого з давнім процесом потепління, викликаним парниковими газами, що виділяються під час спалювання вугілля, нафти та природного газу. Майже вся теплова енергія антропогенного походження потрапляє безпосередньо в океан.

Яку роль відіграє Ель-Ніньйо

Природні океанічні та атмосферні явища Ель-Ніньйо і Ла-Нінья – потепління та похолодання в центральній частині Тихого океану, що впливають на погоду в усьому світі, – звичайно, відіграють свою роль. Саме з першим пов’язують рекордну спеку. Сильний Ель-Ніньйо, що сформувався минулого року, закінчився в червні.

За словами вчених, ще один фактор полягає в тому, що повітря над судноплавними каналами Атлантики стало чистішим після введення нових правил проходження суден. Зменшилася концентрація таких забруднюючих частинок, як сірка, які мають охолоджувальний ефект. Це маскує набагато значніше потепління від парникових газів.

Чи поб’є 2024 рік рекорд спеки 2023 року

Кліматолог Зік Хаусфазер, співробітник технологічної компанії Stripes та служби моніторингу стану клімату Berkeley Earth, написав у своєму мікроблозі, що “з 95%-ю ймовірністю можна стверджувати: 2024 рік поб’є рекорд минулого року і стане найтеплішим з моменту початку реєстрації температур на планеті в середині 1800-х років”.

Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA) минулого місяця оцінило ймовірність такого розвитку подій у 50%.

Тим часом середньодобові температури в кінці червня та на початку липня були не такими високими, як минулого року, зазначив Жюльєн.

“Цілком можливо, що липень 2024 року буде холоднішим, ніж липень 2023 року, і ця смуга закінчиться, – сказав він, продовживши: – Але це ще не точно. Все може змінитися”.

Ендрю Вівер, кліматолог з Університету Вікторії, говорить, що, згідно з отриманими даними, якщо терміново не скоротити викиди, то потепління на Землі досягне 3 градусів Цельсія. Він побоюється, що кінець серії рекордно спекотних місяців і настання зимових снігів призведуть до того, що “люди скоро забудуть” про небезпеку.

Кожен температурний рекорд наближає момент, коли зміна клімату обернеться кризою для вас особисто або для ваших близьких.

Вчені Copernicus за допомогою комп’ютерного моделювання проводять аналіз мільярдів даних, отриманих зі супутників, кораблів, літаків та метеостанцій по всьому світу.