Володимир Кличко

В італійській газеті Corriere della Sera в неділю, 21 липня, вийшло інтерв’ю з мером Києва Віталієм Кличко. В цьому інтерв’ю Кличко не виключає проведення в Україні найближчим часом референдуму щодо територіального компромісу з РФ заради досягнення миру, з ініціативи президента країни Володимира Зеленського, повідомляє dw.com.

“Найближчі місяці будуть дуже складними для Зеленського. Чи доведеться йому продовжувати війну з новими смертями та руйнуваннями, чи розглянути можливість територіального компромісу з Путіним? І якщо так, то який тиск буде з боку Америки у разі перемоги Трампа? І як пояснити країні, що треба відмовитися від частин нашої території, які коштували життів тисяч наших героїчних солдатів?”, – задається питаннями мер Києва.

“Який би крок він не зробив, наш президент ризикує політичним самогубством, – продовжує Кличко. – Давайте будемо відвертими: ми повинні виграти війну, але ситуація стає все складнішою, вона залежить від допомоги, яка надходить від союзників, і було б кошмаром, якби нам довелося воювати ще два роки. Зеленському, ймовірно, доведеться вдаватися до референдуму, я не думаю, що він зможе досягти таких болючих і важливих домовленостей самостійно, без народної легітимації”.

“Не впевнений, що Зеленський готовий відмовитися від централізованої влади”

На думку Віталія Кличка, виходом для Володимира Зеленського також могло б стати створення уряду національної довіри. Як приклад він навів військовий кабінет Ізраїлю, створений прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньягу після нападу на країну терористичної групи ХАМАС 7 жовтня. “Однак я не впевнений, що він (Володимир Зеленський. – Ред.) готовий відмовитися від централізованої влади, що знаходиться в його руках”, – додав київський мер.

При цьому він висловився проти проведення президентських виборів в Україні до закінчення війни, заявивши, що “це зіграло б тільки на руку Путіну”. Вибори “розділять Україну і ослаблять” її “перед обличчям ворога, який всіма способами намагається її знищити”, – підкреслив Кличко.

Нова мирна конференція, Путін і вибори в США

При цьому мер української столиці скептично оцінив перспективи другого міжнародного саміту з миру в Україні, який хоче провести Зеленський за участю РФ: “Росіянам не можна довіряти. Путін говорить про можливості для миру, але насправді він завжди порушує свої обіцянки. Путін все ще сподівається, що зможе взяти Київ. Однак нічого конкретного до американських виборів статися не може. Сполучені Штати є фундаментальним партнером, який повинен гарантувати угоди з Москвою, і кожен хоче знати, хто буде наступним президентом у Вашингтоні, перш ніж робити який-небудь вибір”.

У відповідь на питання про те, чи боїться він перемоги на осінніх президентських виборах у США Дональда Трампа, Кличко відповів: “Нам доведеться з ним працювати, якщо його оберуть. Але я б не поспішав, оскільки зараз ми знаходимося в тумані передвиборчої кампанії. Те, що говорять (кандидати в президенти. – Ред.) до голосування, зокрема щодо України, після виборів буде зовсім іншим. А Республіканська партія завжди була антиросійською, і я не розумію, чому вона повинна зараз підтримувати доводи Путіна. Усі у Вашингтоні прекрасно знають, що російська диктатура становить небезпеку для західних демократичних суспільств”.