прапор Китаю

У Китаї фіксують дефляцію за сценарієм Японії 1980-х років (стійке зниження загального рівня цін на товари та послуги в економіці), а також безробіття молодого населення. Це свідчить про початок епохи “застою та розчарування”, заявив лауреат Нобелівської премії з економіки, американський економіст Пол Кругман.

Кругман уточнив, що деякі аналітики чекали на економічний бум у КНР після скасування пандемійних обмежень, але країна, навпаки, відстала за всіма показниками, за винятком валового внутрішнього продукту (ВВП).

За попередньою оцінкою він збільшився на 5,2%. Нобелівський лауреат додав, що до цієї цифри ставляться скептично. На думку економіста, до такого сценарію призвели щонайменше три чинники – придушення приватної ініціативи, слабкий соціальний захист, через який сім’ї відкладають кошти на випадок форс-мажорів, а також низькі ставки – невеликі відсотки за вкладами та дешеві кредити для привілейованих позичальників.

Bloomberg 12 січня повідомляв, що експорт Китаю показав перше річне зниження з 2016 року. За підсумками 2023 року КНР продала решті світу товарів на 3,38 трлн доларів, що на 4,6% менше за рекордний показник 2022-го.

Імпорт за 12 місяців впав на 5,5%, внаслідок чого профіцит становив 823 млрд доларів за рік. Кругман рекомендував владі КНР зайнятися зміцненням заходів соцзахисту та переорієнтуванням великої частини доходів на домогосподарства.