Учасники найбільшої за понад 50 років пошукової експедиції на озері Лох-Несс не змогли виявити сліди чудовиська, яке за легендою мешкає в водоймі на півночі Шотландії.

Пошуки були організовані добровільною дослідницькою групою “Loch Ness Exploration” у партнерстві з Музеєм історії озера, довжина якого становить 36 км. Зазначається, що фахівці вперше використали кілька сучасних геодезичних приладів у спробах знайти сліди Нессі, включаючи термальні дрони, а також гідрофони.

Усього в пошуках, попри дощову погоду, було залучено близько 200 осіб з різних країн, зокрема Німеччини, Іспанії, США, Фінляндії та Франції. Як заявив один з організаторів експедиції Алан Маккенна, під час пошуків, які тривали в суботу і неділю, учасники місії спочатку подумали, що почули деякі підводні звуки за допомогою гідрофонів, однак пізніше виявилося, що їх апарати навіть не були підключені. Таким чином, пошуки завершилися без виявлення будь-яких слідів Нессі.

Шотландський фольклор на протязі не одного століття розцвітає легендами про чудовисько, що живе в темних глибинах озера Лох-Несс. Вперше письмове згадування про нього з’явилося в VI столітті. Перша і найвідоміша припущена фотографія чудовиська була зроблена 12 листопада 1933 року місцевим мешканцем Хью Греєм, який випадково побачив щось незвичайне на поверхні озера.

Більшість прихильників теорії про існування чудовиська вважають його реліктовим плезіозавром, але протягом десятиліть спостережень не вдалося знайти жодного трупа тварини. Висловлювалися також гіпотези про криптідів – невідомих науці тварин (велика риба, довгошиїй тюлень, гігантський молюск), проте жодна з них не знайшла наукового підтвердження.