Томоко Акане

Новою головою Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі стала японська суддя Томоко Акане, яка обрана на термін до 2027 року. Акане була однією з трьох суддів, які видали ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої при президентові РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Томоко Акане замінила на посаді голови МКС польського суддю Петра Хофманьского, передає dw.com.

“У цей важкий для Суду час потрібне стійке, ґрунтоване на співпраці та єдності керівництво. Я сконцентруюсь на сприянні діалогу між органами Суду, представниками захисту та потерпілими, а також на зміцненні діалогу з країнами-учасницями та державами, які ще не ратифікували Римський статут. Я також буду приділяти пріоритетну увагу безпеці та благополуччю персоналу Суду”, — заявила Акане.

МКС видав ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової рік тому, у березні 2023 року. Голову російської держави та дитячого омбудсмена підозрювали у “незаконній депортації населення (дітей) з окупованих територій України” в Росію з 24 лютого 2022 року. Кремль назвав рішення суду нікчемним з юридичної точки зору, оскільки Москва не підпадає під юрисдикцію МКС. Саму постанову щодо арешту Путіна та Львової-Бєлової прес-секретар президента Дмитро Пєсков назвав “обурливою та неприйнятною”.