законопроєкт про мобілізацію

Нова редакція законопроєкту про мобілізацію незабаром потрапить до Верховної Ради. Про це повідомила заступниця міністра оборони Наталія Калмикова під час трансляції єдиного телемарафону.

“Нова редакція законопроєкту про мобілізацію буде внесена до Верховної Ради найближчим часом. Вона має пройти певний процес урядового узгодження. Ми прагнемо виділити, що такий закон необхідний якнайшвидше, оскільки це стосується тих, хто захищає нашу країну на передовій. Хочемо, щоб це відбулося якнайшвидше, але розуміємо, що це може зайняти кілька тижнів”, – зауважила Калмикова.

За її словами, зауваження депутатів стосувалися не суті законопроєкту, а форми. Основна концепція документа залишається незмінною.

“Нам треба надати відпочинок тим, хто бере участь у війні з 24 лютого 2022 року, а може й раніше. Для цього нам потрібно не лише встановити норми для визначення звільнення людей, але й вирішити питання заміни цих осіб. Основне завдання – посилити напрямок підготовки. Тому законопроєкт в корені не змінює своєї концепції, але змінюються підходи до окремих категорій громадян”, – підкреслила Калмикова.

Водночас звільнення осіб з інвалідністю від мобілізації є важливим питанням. “Ми спостерігаємо значний приріст кількості людей з інвалідністю за останні два роки. Цей приріст не пов’язаний з результатами воєнних дій. Ми активно вивчаємо механізми, які дозволять установити справедливість, і це становить наш пріоритет у міністерстві”, – підкреслила заступниця міністра оборони.