повістка

Працівники територіальних центрів комплектування не будуть виписувати повістку у громадських місцях, якщо громадянин має при собі необхідні документи. Цю інформацію поширив представник Сухопутних військ, Володимир Фітьо, під час ефіру національного телемарафону.

Він підкреслив, що повістки можуть виписувати на блокпостах та в інших місцях, проте якщо громадянин має при собі ідентифікаційні документи та військовий квиток, його не стосуватимуться повістки. Це стосується переважно тих, хто уникає процедури постановки до військового обліку, пояснив Фітьо.

За його словами, отримання першої повістки не означає негайне відправлення на передову. Це лише процедура уточнення особистих даних для включення до списків. Після цього особа проходитиме медичний огляд.

“Якщо немає причин для відстрочки, якщо ваша професія зараз потрібна, вам виписують другу повістку, і вас направляють до навчального центру”, – розповів Фітьо.

Тривалість навчання складає принаймні місяць, а потім відводять два тижні на узгодження дій підрозділу, повідомив представник Збройних сил України.

“Якщо в вашому випадку потрібно більше часу через складнішу спеціальність, навчання може тривати два-три місяці, в тому числі і за кордоном. Після цього ви вже потрапляєте до військової частини. Отже, перша повістка — це не негайне відправлення на передову”, — підкреслив він.

Нагадаємо, раніше Міністерство оборони пояснило видання повісток у публічних місцях. Згідно зі словами речника Ілларіона Павлюка, багато людей готові приєднатися до Збройних сил України, “якщо їх викличуть”. Проте важливо розуміти, яким чином звернутися до таких українців та як повідомити їм, “що вони потрібні”.