військовий комісаріат


Потрапляння до Єдиного реєстру боржників може викликати багато труднощів для військовозобов’язаних.

Згідно з новим законопроєктом про мобілізацію, у громадськості обговорюється одна з його скандальних положень, що передбачає заборону використання власних коштів ухилянтами, які можуть знаходитися на банківських рахунках або банківських картках.

Авторитетний економіст Олег Пендзин пояснив, як може бути заблокована заробітна плата, яка вже перебуває на банківському рахунку. Він вказав, що комісії по контролю за командуванням (ТЦК) зможуть накладати штрафи без оформлення адміністративних протоколів. Якщо цей штраф не буде сплачено протягом встановленого законодавством періоду, порушника автоматично внесуть до Єдиного реєстру боржників. Це покликано гарантувати законність такого інструменту.

Тобто, людям буде надсилатися електронна повістка. Якщо вони не відвідають комісію вчасно, на них буде накладено штраф у декілька тисяч гривень. Щодо строків сплати штрафу поки не визначено. Якщо штраф залишиться неоплаченим, особа потрапить до реєстру боржників. Це відкриває шлях для виконавчої служби, яка може заблокувати рахунки та обмежити доступ до майна. Таким чином, планують впровадити цей механізм.

За словами економіста Олега Пендзина, у кінцевому варіанті цей законопроєкт, можливо, буде змінений.

“Усі вони (політики). Усі вони бояться завершити свою політичну кар’єру. Те, що написано (у законопроєкті – Прим.), це просто кошмар. Я думаю, що це положення буде виправлене. Це ж саме стосується і величезних штрафів, про які йдеться”, – відзначив економіст.