Верховна Рада

Під час засідання Комітету нацбезпеки оборони та розвідки, яке відбулося 29 лютого, розглянуто всі 16 напрямків щодо законопроєкту про мобілізацію. Після складання таблиці з правками згідно з цими напрямками, наступного тижня Комітет планує підготувати рішення, враховуючи, відхилення або часткове врахування пропозицій нардепів. Далі розгляд буде продовжений в залі Верховної Ради України.

Про це повідомила народна депутатка Ірина Фріз.

“Основне питання – демобілізації буде вирішуватися під час обговорення правок, а не в формулюваннях, які запропонував уряд. Тобто, чинна редакція не знаходить підтримки в Комітету. Ми вважаємо і настоюватимемо на тому, що терміни звільнення та порядок розрахунку повинні мати чітку диференціацію для тих, хто перебуває під б/р 12 чи 18 місяців. Також вважаємо необхідним вилучення посилання на рішення Ставки у питанні звільнення”, – наголосила вона.

Комітет підтримав наступні важливі правки:

Освіта

Аспіранти, які навчаються за контрактом, отримають відстрочку на рівні з тими, хто навчається за бюджетом. Проте процес їх навчання буде перевірятися МОН. Міністерство освіти введе проміжні обов’язкові екзамени та зробить іспит для вступу до аспірантури більш вимогливим, щоб уникнути ухиляння від мобілізації.

Відстрочку отримають докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури. Громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, зберігають це право до завершення поточного навчального року, за винятком осіб, відрахованих за неуспішність.

Базова військова служба

Підтримано з уточненням чітких строків проходження служби. Остаточна редакція буде ухвалена під час розгляду правок щодо проходження базової загальновійськової підготовки.

Звільнення з військової служби

“Виключено норму, згідно з якою підлягали звільненню з військової служби у зв’язку з обранням народним депутатом України, депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим”, – зазначила Фріз.

Відкладено рішення щодо норми про військовий облік громадян, які виїхали за межі України на строк понад три місяці, та введення обов’язку для них стати протягом 30 днів з дня набрання чинності постанови КМ про особливості ведення військового обліку тих, хто постійно або тимчасово перебуває за кордоном. Буде розглядатися доцільність цієї норми під час розгляду правок та врахування кількості осіб, які можуть бути взяті на облік.

Щодо виконання військово-транспортного обов’язку

Підтримано заборону розпоряджатися транспортними засобами, які перебувають на військовому обліку у ТЦК та СП. Тобто, під час дії воєнного стану транспортні засоби, які вже перебувають на обліку в ТЦК та СП, не можна буде продати, подарувати тощо.