МВФ

Українські чиновники очікують, що цього тижня МВФ вимагатиме від Києва прискорити девальвацію гривні, знизити процентні ставки, посилити роботу зі збору податків та підвищити їх, пише Bloomberg. Ці кроки мають допомогти Україні покрити дефіцит бюджету, який у 2025 році складе $15 млрд, вважають у МВФ.

Як пише агентство, МВФ проводить плановий перегляд програми розширеного фінансування України (EFF), яка була затверджена на чотири роки в березні 2023 року. Якщо фахівці фонду вирішать, що Київ досягає цільових показників програми та має достатньо коштів для задоволення своїх фінансових потреб, вони можуть схвалити виділення країні наступного траншу на суму $1,1 млрд з $15,6 млрд, пише Bloomberg. Програму було схвалено 31 березня 2023 року, вона стала частиною пакета підтримки для України обсягом $122 млрд.

За словами співрозмовників агентства, МВФ також розкритикував план українського уряду щодо підвищення кількох податків як занадто м’який і закликав Київ розглянути можливість підвищення більш широкого спектра податків. Одним із можливих варіантів є підвищення податку на додану вартість (ПДВ) з нинішніх 20%, розповіли джерела Bloomberg.