солдати НАТО

НАТО Nordic Response 2024, які очолює Норвегія, розпочалися сьогодні та в них бере участь понад 20 тис. військових із 13 країн, включаючи Фінляндію, повідомляє Report із посиланням на Associated Press.

“Вперше Фінляндія прийме участь як член НАТО в навчаннях, присвячених колективній обороні різних регіонів альянсу”, – йдеться в заяві Збройних сил Фінляндії.

Зокрема, фінське командування відправило на навчання 4 тис. військових. Швеція, яка в лютому завершила отримання згоди від країн НАТО на вступ до альянсу, відправила на маневри 4,5 тис. осіб.

Nordic Response 2024 – частина найбільших з 1988 року навчань НАТО Steadfast Defender 24. Серед інших учасників Nordic Response 2024 – США, Великобританія, Бельгія, Канада, Данія, Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди, Норвегія, Іспанія. Половина залучених сил належить до сухопутних військ, решта буде тренуватися на морі.

За даними Норвезького Міністерства оборони, до маневрів залучено понад 50 підводних човнів, фрегатів та корветів, десантних кораблів; а також понад 100 винищувачів, транспортних літаків, літаків морської розвідки та вертольотів.

Навчання будуть тривати до 15 березня.

Президент Фінляндії Александр Стубб та прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стёре мають намір інспектувати хід навчань 7 березня на півночі Норвегії.