прапор НАТО

Європейські посадовці готуються до можливої перемоги Дональда Трампа на виборах президента США, а також розглядають можливість створення “додатку до НАТО”, який зможе функціонувати без Сполучених Штатів. Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на джерела, передає rtvi.com.

Обговорення альтернативи альянсу почалося після висловлювань Трампа, який заявив, що, перебуваючи при владі, не дозволить допомагати “порушникам правил” союзникам по НАТО, якщо у них виникне конфлікт з Росією.

Як зауважує The Washington Post, альтернативна структура НАТО охопить весь континент і буде функціонувати взаємодіючи з гарантіями США у сфері безпеки.

Проте, як пише газета, обговорення нової структури зачепилось в суперечках. Представники Франції та Німеччини не можуть узгодити, “хто буде оплачувати рахунки”, Східна Європа не довіряє Заходу у тому, що стосується реагування на загрози з боку Росії, відзначає видання.

Також, за даними WP, невизначено, як європейські країни забезпечать себе ядерним щитом. Видання зауважує, що навіть якщо це їм вдасться, він буде “відступати перед російським арсеналом при найгіршому розвитку подій, яким стала б ядерна війна”.

Як пише газета, європейські лідери, посадовці та дипломати розуміють необхідність взаємодії з питань безпеки з Дональдом Трампом і його союзниками, але це вдається їм “з великим трудом”. В Європі побоюються від повернення до часів, коли республіканець “загрожував трансатлантичним відносинам”.

“Високопоставлені дипломати ЄС у приватному порядку говорять, що їхні посольства працюють позанормово, намагаючись зрозуміти, що відбувається в США і які коментарі або поступки можуть знайти відгук у республіканців”, – повідомляє WP.