газова комфорка

Ціна ф’ючерсів на газ на європейській біржі ICE Futures впала в понеділок нижче 300 доларів за 1000 м³. Це мінімум з кінця липня 2023 року. Загалом, з початку 2024 року ціна на газ в Європі знизилася приблизно на 20%.

Європейський союз завершує зиму з серйозними запасами газу в сховищах. Зараз підземні сховища заповнені на 67%, за даними Gas Infrastructure Europe. У таких умовах і на тлі завершення опалювального сезону ймовірно буде подальше зниження цін на газ.

Наразі додатковий тиск на ціни зумовлений прогнозом погоди – кінець лютого обіцяють теплим. Крім того, Норвегія, наразі найбільший постачальник газу по газопроводу в Європу, відновила поставки після перебоїв на минулому тижні.

Однак у Франції – найбільшому імпортері СПГ в ЄС – планують страйкувати працівники двох із чотирьох газових терміналів. Це може вплинути на ринок, але короткостроково.

Загалом можна констатувати, що Європа не замерзла без російського газу, який постачався “Північним потоком – 1“, і пережила другу зиму. Якщо до війни на російський трубопровідний газ припадало 41% імпорту газу в ЄС, то у 2023 році – лише 9% (разом із СПГ – 17%). Поставки газу з Росії в країни ЄС у 2023 році зменшилися на 60%, або на 38 млрд м³, і склали 25 млрд м³, повідомляло Міжнародне енергетичне агентство (МЕА).

Переважно ЄС споживає газ, який видобувають його країни, а також Норвегія – взагалі це 40%. На трубопровідний імпорт газу з Північної Африки припадає ще 7%, на інші країни – 6%. Ще 37% споживання забезпечив імпорт СПГ.