кава

В Україну завезли небезпечну каву з Німеччини, яка може викликати серйозні ускладнення, навіть стан коми. Цю інформацію оприлюднила Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів, за інформацією rbc.ua.

Основні факти про небезпечний продукт:

Служба повідомила, що отримала повідомлення через систему швидкого оповіщення стосовно харчових продуктів і кормів, датоване 10 жовтня 2023 року, що стосується виявлення хлорпірифосу в органічній зеленій каві (з Гондурасу), яка була експортована з Німеччини.

Також вказується, що відправником є Rehm & Benecke Coffee GmbH & Co., Гамбург, а одержувачем в Україні є ООО “Кофітон”, Київ.

Небезпека хлорпірифосу:

Хлорпірифос використовується як контактний інсектицид широкого спектра, який руйнує комах на люцерні, цитрусових, бавовні, фруктах та інших культурах.

Потрапляючи в організм людини, ця речовина викликає гострі порушення центральної нервової системи, такі як:

  • головний біль
  • судоми
  • втрата свідомості, що може призвести до глибокої коми.

Хлорпірифос віднесено до другого класу небезпеки для людини, а препарати на його основі відносяться до другого і третього класів.

Дії у випадку виявлення небезпечного товару:

Українців закликають бути обережними та утримуватися від придбання даного товару. У разі виявлення цієї кави обов’язково повідомте Державну службу України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів. Для цього можна надіслати електронне звернення або зателефонувати в регіональне відділення служби.

Наразі служба не розголошує інформацію про наявність цього товару на полицях магазинів і його зовнішній вигляд.

В липні цього року в Україну було доставлено небезпечну, мелену каву із токсичними компонентами, в якому виявили охратоксин А.

Виробник кави – Gruppo Gimoka srl, Треццано S/N, Італія. А продукт саме був експортований з Австрії в Україну (оптовик: GUNZ Warenhandels GmbH, Медер).

Охратоксин А є небезпечним через гострі форми отруєнь, які спричиняють ускладнення для нирок, та за його накопичувальну дію. Серед симптомів можна відзначити нудоту, блювання, прискорене серцебиття, запаморочення і судоми.