російський паспорт

Уряд Норвегії оголосив, що з 29 травня громадянам Росії, які прибувають до країни з туристичними та «іншими цілями не першочергової важливості», буде відмовлено у в’їзді. Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті уряду вранці 23 травня, передає meduza.io.

Заборона стосується як громадян Росії, які встигли отримати норвезьку туристичну візу (їх фактично перестали видавати у 2022 році), так і власників візи, виданої іншою країною Шенгенської угоди.

В уряді зазначили, що зроблять винятки для громадян Росії, які їдуть в гості до батьків, подружжя або дітей, що живуть у Норвегії, а також для тих росіян, які їдуть з метою роботи або навчання в Норвегії чи інших країнах Шенгенської угоди.

Міністр юстиції та громадської безпеки Еміліє Енгер Мель заявила, що Норвегія вирішила обмежити в’їзд росіянам у відповідь «на незаконну агресію Росії проти України».

Влада Норвегії додала, що уважно стежить за ситуацією на прикордонному пункті Стурскуг (на кордоні з Мурманською областю) і «готова вжити заходів у разі необхідності».

Після початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну низка європейських країн посилила правила видачі туристичних віз росіянам, у деяких випадках аж до відмови у їх видачі. Кілька країн Євросоюзу — Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва, Польща та Чехія — також заборонили росіянам в’їзд через зовнішній кордон з метою туризму.