наслідки обстрілів у секторі Гази

Генеральний комісар агентства ООН по Близькому сходу для допомоги палестинським біженцям та організації робіт (БАПОР) Філіпп Лаззаріні на засіданні Ради Безпеки ООН назвав те, що відбувається в секторі Гази “колективним покаранням” для палестинців. Він заявив, що 70% загиблих – це жінки та діти, і це не можна вважати супутніми втратами.

“В Газі немає безпечних місць… Понад 670 тисяч переміщених осіб перебувають в переповнених школах та будівлях БАПОРа. Вони живуть в жахливих санітарних умовах, мають обмежену кількість їжі, сплять на підлозі без матраців або навіть на вулиці під відкритим небом. Голод, відчай перетворюються на гнів проти міжнародної спільноти”, – сказав Лаззаріні (трансляція виступу проводилася на веб-сайті ООН).

“За даними, 70% загиблих – це діти і жінки. Організація “Зберегти дітей” повідомила вчора, що практично 3200 дітей було вбито в Газі всього за три тижні. Це перевищує кількість дітей, які загинули щороку в зонах світових конфліктів починаючи з 2019 року. Це не може бути супутніми втратами. Церкви, мечеті, лікарні, БАПОР… їх не заощадили, занадто багато людей було вбито в пошуках безпеки. Нинішня облога Гази є колективним покаранням”, – додав генеральний комісар БАПОРа.

Війна між Ізраїлем і “Хамасом” триває з 7 жовтня. Вона розпочалася з обстрілу ізраїльської території сотнями ракет, захопленням ряду територій та заручників. Жертвами атаки стало не менше 1,4 тис. осіб.

Ізраїль проводить відповідну військову операцію, через яку в секторі Гази вже загинуло понад 8 тис. осіб. Агентства ООН зафіксували катастрофічну гуманітарну ситуацію в анклаві.