загиблі українці внаслідок військової агресії РФ

За даними ООН, в Україні з початку російського збройного вторгнення у лютому 2022 року загинуло вже понад 10 200 загиблих мирних жителів. Тільки після посилення російських повітряних ударів наприкінці грудня 2023 року по всій Україні задокументовано загибель 125 цивільних осіб, ще понад 550 мирних жителів поранено, повідомила директор Управління ООН з координації гуманітарних питань (УКГП) Едем Восорну.

Восорну, виступаючи з доповіддю на засіданні Ради Безпеки ООН з питань війни в Україні, також повідомила, що за останні майже два роки війни понад 19 300 цивільних осіб отримали поранення, а остання серія російських ударів з повітря викликала масштабні руйнування будинків, шкіл, лікарень, системи енергопостачання та іншої важливої ​​громадянської інфраструктури.

ООН постійно наголошує, що реальна кількість жертв війни в Україні значно вища за задокументовані. За даними Верховного комісаріату ООН у справах біженців, з початку війни близько 6,3 млн українців були вимушені емігрувати в інші країни. Більшість із них – близько 5,9 млн – осіли в країнах Європи. У самій Україні налічується ще близько 3,7 млн внутрішньо переміщених осіб.