купюри

Остаточні параметри значного збільшення ставок деяких основних податків (ПДВ та військового збору) в Україні стануть відомі після червня. За словами народного депутата від “Голосу” Ярослава Железняка, активна робота над підвищенням податків може розпочатися вже у липні. Він пояснив, що раніше очікувалося, що дефіцит бюджету складе близько 400 млрд грн, але через збільшення видатків ця цифра може сягнути 720 млрд грн. Причини цього, за його словами, включають інфляцію, мобілізацію та потребу в зброї.

Втім, навіть оперативне ухвалення рішення про підвищення ставок основних податків не зможе повністю вирішити проблему дефіциту коштів в Україні. На це може не вистачити часу.

“Остаточні параметри будуть відомі після червня. Те, що не вистачатиме грошей, я говорив ще з вересня минулого року, коли побачив бюджет. Навіть якщо податки будуть прийняті у серпні, у що я не вірю, у нас залишиться лише чотири місяці, щоб закрити бюджетну дірку”, – зазначив Железняк.

Загалом український уряд працює над значним збільшенням ставок деяких основних податків. Зокрема, йдеться про:

  • податок на додану вартість (ПДВ);
  • військовий збір, який планують не лише підвищити, а й запровадити для фізичних осіб-підприємців (ФОПів), які перебувають на спрощеній системі оподаткування.

Зміни планується провести через законопроєкт, який готує Міністерство фінансів і, як очікується, до Верховної Ради його внесуть наприкінці червня – на початку липня. Аналітики зазначають, що уряд планує підвищити військовий збір з 1,5% до 5%. Аналогічну ставку в 5% можуть запровадити та для ФОПів.

Рівень підвищення ПДВ ще дискутується, але найімовірнішим варіантом є підвищення на 2-3%. Наразі розмір цього податку становить 20%.