річка Руки (Демоакратична республіка Конго)

Група вчених зі Швейцарії, США та Республіки Конго виявила одну з найтемніших річок на планеті. Цією річкою виявилася Руки, яка є однією з найбільших водойм в Африці та лівою притокою річки Конго.

Зазначається, що руку, яка знаходиться під водою річки Руки практично неможливо розгледіти. Виявилося, що Конго, в яку впадає Рука, у декілька разів темніша, ніж річка Ріу-Негро в басейні Амазонки.

У сезон дощів річка часто виходить із берегів та затоплює джунглі. Після цього вода повертається у своє русло поступово. Протягом цього часу вода виносить багатий на вуглець органічний матеріал (мертву рослинність) із джунглів. Течія Руки досить спокійна, що ускладнює викиди вуглецю. Проте речовини впливають на кольоровий відтінок води.

Також вздовж берегів Руки розташовані великі торф’яні болота. При цьому експертиза показала, що вуглець потрапляє до води річки не з торф’яників. Ймовірно, це пов’язано з тим, що болота перебувають під водою і не піддаються впливу кисню.

Цікаво, що в річку майже не потрапляють чисті дощові води (вода змішується з органічними залишками). За словами вчених, у Руці міститься у чотири рази більше органічних сполук, ніж у руслі Конго, і у півтора раза більше, ніж у відомій Ріу-Негро.