Володимир Путін

Попри воєнну риторику, Володимир Путін подає Заходу сигнали щодо готовності до переговорів щодо припинення вогню в Україні за умови, що після переговорів він зможе оголосити про свою перемогу публічно. Про це повідомляє The New York Times посилаючись на західних посадовців.

Ці повідомлення передаються різними каналами зв’язку, включаючи уряди третіх країн. Умовою перемир’я є те, що вже захоплені території залишаються під контролем РФ.

За словами західних посадовців, Путін спочатку не розраховував на те, що війна триватиме так довго. Він вперше задумався про переговори в перші тижні війни та повернувся до цієї ідеї восени 2022 року після розгрому російського угрупування в Харківській області.

Російські джерела NYT, зі свого боку, підтверджують бажання Путіна зупинити війну по лінії фронту. Однак вони підкреслюють, що російський президент не готовий відступити “ні на метр”. За їх словами, Путін сподівається укласти перемир’я до президентських виборів і оголосити захоплення майже 20% української території та припинення вогню перемогою в війні. Для цього є передумови: ситуація на фронті ускладнилась, увага світової спільноти значною мірою відвернута від війни між Ізраїлем та ХАМАС.

Американські посадовці, однак, зауважують, що українське керівництво не готове погодитися на такі умови. За словами деяких співрозмовників видання, Путін може використати перемир’я для нарощування сил армії та продовження війни.