наслідки ракетної атаки по Харкову

Під обстріл потрапив центр Харкова – це сталося після загроз Міноборони РФ відповісти на українські удари по Бєлгороду. Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про понад 20 поранених і трьох постраждалих у медичних закладах.

У Харкові ввечері в суботу, 30 грудня, пролунало понад шість вибухів, повідомив голова обласної військової адміністрації міста Олег Синєгубов. Також губернатор Бєлгородської області, яка була обстріляна у день, В’ячеслав Гладков заявив про “роботу” російської артилерії в напрямку України, не уточнивши деталей. Міністерство оборони Росії висловило попередньо, що обстріл Бєлгорода “не залишиться безкарним”, передає dw.com.

“Потрапив у житловий будинок у центрі міста. Серйозні руйнації, пожежа. Інформацію про постраждалих уточнюється. Є також руйнування цивільної інфраструктури”, – написав мер Харкова Ігор Терехов у соцмережах. Зазначається, що один з ударів припав на готель Kharkiv Palace Hotel.

В результаті обстрілу було поранено не менше 26 осіб, з них двоє неповнолітніх, повідомило українське Міністерство охорони здоров’я. Крім того, постраждали будівлі трьох медичних установ у місті. За попередніми даними, ніхто не загинув, вказав мер. Серед постраждалих також був британський журналіст, повідомило МВС України.

Російські удари по ряду українських міст

Одночасно Повітряні сили ЗСУ повідомили про запуск з боку Росії ударних безпілотників Shahed. Повітряна тривога була оголошена в Сумській, Черкаській, Полтавській, Харківській та Чернігівській областях. Також повідомляється про попадання у житловий будинок у Херсоні, в результаті якого загинули чоловік та жінка.

Ракетний удар по Одесі російська армія завдала за допомогою авіаційної керованої ракети Х-59, запущеної з літака над акваторією Чорного моря, повідомили в силах оборони півдня України. Ракета потрапила на територію одного з підприємств, ніхто не постраждав.

За даними українського Міненерго, в результаті обстрілів у трьох областях пошкоджені лінії та обладнання підстанцій.

Українські обстріли Бєлгорода відповідь на атаку РФ напередодні

У центрі Бєлгорода стався, за даними місцевої влади, найсильніший з початку війни обстріл у день 30 грудня. В результаті ударів загинуло не менше 14 осіб, зокрема кілька дітей, 108 отримали поранення. Україна офіційно не взяла на себе відповідальність за удари, але українські ЗМІ з посиланням на джерела в спецслужбах назвали атаку відповіддю на російські обстріли міст України напередодні.

Джерело “РБК-Україна” назвало удари “наслідками варварських обстрілів Дніпра, Харкова, Одеси та вбивства мирних жителів”. Джерела видання “Суспільне” стверджують, що удари наносились “по військовим об’єктам” Бєлгорода. “Руйнування цивільної інфраструктури, яке ми спостерігаємо в Бєлгороді, є наслідком непрофесійних дій російської протиповітряної оборони, а також умисних та спланованих провокацій”, – додало джерело “Української правди“.