книга "Путіністан"

Кореспондента іспанської газети El Mundo Хав’єра Коласа вигнали з Росії, відмовившись продовжити йому візу.

За інформацією видання, ввечері 19 березня журналіст отримав вимогу від якогось російського посадовця покинути країну протягом доби. “Якщо ви не від’їдете до закінчення терміну дії візи, у вас будуть проблеми”, – заявили Коласу. З чим було пов’язане рішення не продовжувати візу журналістові, в El Mundo не пояснили. На наступний день Хав’єр Колас залишив Росію.

У редакції розповіли, що декілька місяців тому до квартири Коласа в Москві приходили поліцейські та попередили його, щоб він припинив освітлення акцій дружин мобілізованих росіян.

Хав’єр Колас працював в Росії протягом 12 років. Він також освітлював події на Майдані в Києві, а потім їздив в Крим і Донбас. Початок повномасштабної війни він зустрів в Києві, звідки писав репортажі про перші дні російського вторгнення для іспанських ЗМІ.

У лютому 2024 року Колас випустив книгу “Путіністан“, присвячену сучасній Росії. У ній він називає війну “хрестовим походом на знищення України, яка не вписувалась у путінський проект”.

Про своє вигнання з Росії сам Колас сказав наступне: “Важко раптово втиснути 12 років свого життя в три валізи за одну ніч і закрити двері, знаючи, що на наступний день ця квартира стане для тебе забороненою територією”.