прапори ЄС та РФ


За інформацією агентства Bloomberg, йдеться про “високопріоритетні” товари та технології. Приблизно чверть товарів, що підпадають під санкції, надійшли до Росії безпосередньо з країн Європейського союзу.

Лише за дев’ять місяців 2023 року вартість отриманих Росією товарів і технологій, що підпадають під санкції та можуть бути використані в військових цілях, склала 450 мільйонів євро. При цьому майже чверть товарів була відправлена безпосередньо з країн Європи, повідомляє dw.com.

У статті не уточнюється, які саме товари, які видання називає “високопріоритетними”, маються на увазі. Зазначається, що після початку війни в Україні обсяг торгівлі цими товарами між ЄС і Росією зменшився. Проте одночасно різко зріс експорт тих самих товарів з країн Європи в треті країни, а звідти в Росію. Серед країн, що брали участь у постачаннях в обхід санкцій, Bloomberg називає Туреччину, ОАЕ, Сербію, Китай, а також Узбекистан, Казахстан, Киргизстан і Вірменію.

Видання також встановило, що деякі товари, що підпадають під санкції, виробляються зарубіжними дочірніми компаніями європейських виробників і також експортуються в Росію через треті країни.

Представники Єврокомісії на запитання Bloomberg не відповіли.

На підкреслення другої річниці повномасштабного вторгнення Росії до України, ЄС 23 лютого ввів нові санкції стосовно осіб, відповідальних за російську агресію, що підтримують російський ВПК і сприяють обходу вже існуючих обмежень. Зокрема, до нового списку також увійшли 10 компаній і фізичних осіб, що беруть участь в поставках північнокорейської зброї до Росії. Серед них міністр оборони Північної Кореї, а також декілька компаній і фізичних осіб у Білорусі, які надають підтримку російській армії.

Під санкції потрапила російська логістична компанія та її директор, що брали участь в паралельному імпорті заборонених товарів в Росію, “а також третій російський суб’єкт, що брав участь в іншій схемі закупівель”, повідомляє Єврокомісія.

Крім того, рада ЄС додала 27 нових організацій до списку тих, хто безпосередньо підтримує військово-промисловий комплекс Росії в її агресії проти України. На них поширюватимуться більш суворі обмеження на експорт товарів і технологій подвійного призначення, а також товарів і технологій, що можуть сприяти зміцненню російського оборонного сектора. Це 17 організацій з РФ, що беруть участь в розробці, виробництві та поставках електронних компонентів для військово-промислового комплексу РФ, а також компанії, залучені в обході торгових обмежень, розташовані в третіх країнах: чотири компанії в Китаї, і по одній з Казахстану, Туреччини, Індії, Сербії, Таїланду і Шрі-Ланки, “які опосередковано підтримують військово-промисловий комплекс Росії в її агресивній війні проти України, торгуючи електронними компонентами”.