російський патрульний корабель "Павло Державін"

Провоєнний російський телеграм-канал “Рибалка” підтверджує атаку України на російський корабель та буксир під час виходу з Севастопольської бухти. За даними каналу, це сталося в п’ятницю вранці, атакований патрульний корабель “Павло Державін” проєкту 22160, повідомляє bbc.com.

“На жаль, корабель отримав пошкодження вінторулевої групи. Для надання допомоги “Державіну” був відправлений буксир, який також став жертвою нападу противника. Кораблі залишилися в русі, але ступінь пошкодження невідома. Ця ситуація є цікавою тим, що епіцентр вибуху був під водою. Це може свідчити про використання повністю занурених безекіпажних катерів для нападу. Це пояснює відсутність будь-якого опору з боку екіпажу корабля (їх не помітили), а також прохід морських дронів через бонові загородження. Тим більше, що у Військово-морських сил України вже є безпілотники такого типу”, – пише “Рибалка“.

Про удар по російським кораблям також повідомляють джерела в СБУ, хоча подають трохи іншу інформацію. За їхніми даними, в п’ятницю був атакований носій крилатих ракет, корабель проєкту 21631Буян-М“, а удар по “Павлу Державіну” було завдано два дні тому.

Деталей процесу спецоперації з українськими Військово-морськими силами наразі не розголошують, але додають, що обидва кораблі були уражені дронами “морське Малятко” із експериментальним озброєнням.

Ракети типу “Калібр” можуть бути на озброєнні як малі ракетні кораблі проєкту 21631, так і патрульні кораблі проєкту 22160.

Чорноморський флот Росії не коментує повідомлення про атаку на кораблі, зазначаючи лише про проведення планових навчань з питань протимінної та протидиверсійної оборони на зовнішньому рейді Севастопольської бухти.