рятувальники

Повінь у районі Галац у Румунії залишила після себе катастрофу. Все, що люди заробляли роками, тепер поховане під шаром бруду. І це повторне нещастя: цей регіон вже двічі страждав від сильних повеней у минулому. Вода відійшла від села Пекя, але життя людей вже не те саме. Через два дні вода все ще стоїть у будинках і машинах. У цьому будинку вона піднялася вище узголів’я ліжка і знищила всі меблі, передає euronews.com.

Пекя затоплено на третину. А в селі Слобозія-Конаки вода пошкодила 750 будинків, тобто близько 80% населеного пункту. Влада розбила табір для людей, які залишилися без даху над головою. Навіть архів мерії заповнений брудом.

«Ми знаходимося в офісі мера села Слобозія-Конаки. Після повені тут залишилися лише пічка і два стільці, на яких лежать мокрі та брудні папки», — передає кореспондент Андре Ротару.

У селі Костаче-Негрі вода змила частину дороги. Повені відбувалися в цьому районі ще у 2013 та 2016 роках. Чи було з того часу вжито якісь заходи для захисту від стихійних лих, влада сказати не може.

«Річище річки чистили один раз після повені 2013 року і один раз після повені 2016 року. Наразі роботи проводяться як вниз за течією, так і вгору. Це практично. Роботи велися в селі Слобозія-Конаки, збиралися дійти і до нас, але прийшла повінь, і я не знаю, що сталося з тими машинами, які працювали на річищі. Я не знаю, чи були гроші, чи ні, але проблема в тому, що простої дамби перед селом Пекя недостатньо. Вода йде набагато далі, вона збирається з усіх схилів і також проходить через наш район», — говорить мер Слобозії-Конаки Міхейце Менчиле.

Під час повеней у регіоні випало 200 мільйонів кубометрів опадів.