мапа Румунії

Президент Румунії Клаус Йоханніс вимагав провести докладне розслідування у зв’язку з виявленням уламків, ймовірно російського безпілотника, на території країни.

Румунія інформувала своїх союзників у НАТО про виявлення уламків безпілотника на своїй території. Бухарест визнав цей факт після того, як протягом кількох днів влада країни відкидала твердження Києва про падіння та вибух російських безпілотників на території сусідньої Румунії. В оборонному відомстві, зокрема, стверджували, що російські безпілотники не становили жодної прямої військової загрози.

Уламки передбачуваного апарату було знайдено в районі населеного пункту Плауру недалеко від кордону з Україною. На місці перебував міністр оборони Румунії Анджел Тильвер.

Анджел Тильвер, міністр оборони Румунії: “Мета розслідування та пошуків, які ми проводимо, полягає саме в уточненні походження та типу безпілотника, моменту падіння його фрагментів. Оскільки ми не можемо говорити про апарат як цілісну одиницю, ми говоримо про фрагменти апарата, який, судячи з усього, є безпілотником”.

Президент Румунії Клаус Йоханніс заявив, що у зв’язку із цим інцидентом необхідно провести розслідування.

Клаус Йоханніс, президент Румунії: “Якщо підтвердиться, що це були елементи російського безпілотника, така ситуація буде абсолютно неприйнятною і стане серйозним порушенням суверенітету та територіальної цілісності Румунії, союзника по НАТО”.

Союзники у НАТО висловили свою солідарність з Румунією і заявили, що альянс уважно слідкує за ситуацією і залишається в тісному контакті з Бухарестом. Міністр оборони Румунії пообіцяв посилити прикордонний контроль: встановити більше спостережних пунктів і ввести більше патрулів.