ракетний комплекс

Поставки іранських ракет РФ є прямою загрозою європейській безпеці, заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель. Він пообіцяв, що відповідь Європейського Союзу буде швидкою та скоординованою.

Європейський Союз засудив ймовірні поставки Іраном ракет Росії та пригрозив запровадити нові санкції проти Тегерана. “ЄС неодноразово рішуче застерігав Іран від постачання балістичних ракет Росії. ЄС відреагує швидко та у координації з міжнародними партнерами”, — написав верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель у мікроблозі Х у п’ятницю, 13 вересня, передає dw.com.

За словами Борреля, проти Ірану, ймовірно, будуть введені нові та значні санкції. До списку санкцій потраплять окремі особи та компанії, пов’язані з іранськими програмами балістичних ракет і безпілотників.

Раніше цього тижня про введення нових санкцій проти Тегерана оголосили Франція, Німеччина та Великобританія. Санкції були запроваджені проти компаній, що постачають зброю Росії, включно з авіакомпанією Iran Air, яка здійснює рейси до ряду європейських міст.

Франція викликала посла Ірану

Франція 13 вересня викликала в МЗС тимчасового повіреного в справах Ірану в Парижі, щоб вимагати пояснень щодо ймовірних поставок ракет Росії для використання у війні проти України.

Держсекретар США Ентоні Блінкен раніше повідомив, що Росія отримала балістичні ракети від Ірану. Уряд Тегерана категорично відкинув ці звинувачення. Раніше Іран також заперечував постачання безпілотників Росії, зазначає агентство dpa.