наслідки бойових дій у Газі09 October 2023, Palestinian Territories, Gaza City: A Palestinian young man inspects the damage of Ahmed Yassin mosque, destroyed by Israeli airstrikes on the Shati refugee camp in Gaza City. Israel pounded the Gaza Strip overnight as fighting with Islamist Hamas militants continues. Photo: Mohammed Talatene/dpa

Гуманітарна ситуація в секторі Газа незабаром стане неконтрольованою. Про це заявив високопоставлений представник Міжнародного Комітету Червоного Хреста Фабріціо Карбоні. У місті закінчується паливо, практично відсутнє електропостачання, і доступ до питної води ускладнений.

Мешканці Гази розповіли кореспондентові Euronews, що їхнє життя тепер протікає серед завалів і довгих черг.

Мухаммад Худаир, мешканець Гази: “Електроенергії немає. Як бачите, ми беремо воду із цього крана. Щодо їжі, деякі магазини відкриті. Ми купуємо те, що можемо”.

Ізраїль ввів повну блокаду Гази та припинив всі поставки у відповідь на напад ХАМАСу. Деякі підприємства тут все ще працюють, але забезпечення їх електроенергією стало серйозною проблемою через те, що головний пріоритет відводиться лікарням. Люди відчувають дефіцит продуктів харчування, за хлібом збираються довгі черги. Ізраїльські бомбардування руйнують не лише інфраструктуру, пов’язану з ХАМАСом. Багато будинків і підприємств були повністю знищені, на розчарування їх власників.

Хасан Зідан, підприємець: “Що ми їм зробили? Подивіться на зруйновані будинки. Нас ніхто не сповістив. Ми громадянські особи. Що ми їм зробили? Кожного разу, коли ми щось будуємо, вони це руйнують. Що ми їм зробили? Ми хочемо бути як усі люди, мати свободу пересування, а не війну щороку”.

За даними палестинської сторони, кількість загиблих перевищила 1350 людей. Кількість поранених налічує тисячі. Група незалежних експертів ООН, засудивши злочини ХАМАСу в Ізраїлі, заявила, що відповідні удари по сектору Газа еквівалентні колективному покаранню.