сербські солдати

Очікується, що строкова військова служба триватиме 75 днів і стане обов’язковою для чоловіків. Жінки також матимуть можливість пройти строкову службу, але на добровільній основі. Президент Сербії Александар Вучич підписав угоду про відновлення військової служби за призовом. “Сподіваюся, ви всі розумієте, наскільки нам потрібна сильна армія і наскільки більше нам потрібно закуповувати та виробляти зброї”, – пояснив Вучич своє рішення під час виступу у Військовій академії Сербії, передає dw.com.

Планується, що строкова військова служба триватиме 75 днів і стане обов’язковою для чоловіків, жінки також зможуть пройти строкову службу на добровільній основі. “Ми не хочемо нікого атакувати. І не будемо цього робити. Але ми хочемо відлякати тих, хто щоденно невпинно нам загрожує”, – наголосив Вучич, не уточнюючи, хто саме є джерелом загрози для очолюваної ним країни.

Сербія скасувала обов’язкову військову повинність у 2011 році, зосередившись на професійній армії. Незадовго до оголошення президента про можливе повернення в країні служби за призовом з 2025 року заявив прем’єр-міністр Сербії Мілош Вучевич. Щоб указ Вучича набув чинності, його мають схвалити уряд і парламент, де партія чинного президента має переважну більшість голосів.